Η Εκκλησία “συμμαζεύει” την ακίνητη περιουσία της

eklisia periousia-

Στη δημιουργία του δικού της “κτηματολογίου” προχωράει η Εκκλησία σε μια προσπάθεια να εκσυγχρονίσει τα ιδιοκτησιακά της, ενώ παράλληλα στοχεύει στην αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων ακινήτων και εκτάσεων που της ανήκουν.

Αιολικά πάρκα, κτηνοτροφικές εκτάσεις, αντιπαροχές και εμπορική εκμετάλλευση των ακινήτων είναι μερικοί από τους τρόπους που θα αξιοποιηθεί η εκκλησιαστική περιουσία.

Για το έργο αξίας 2,34 εκατ. ευρώ έχει προκηρυχθεί δημόσιος διαγωνισμός και η καταληκτική ημερομηνία για τις προσφορές είναι η 20η Απριλίου 2021. Όπως αναφέρεται στα έγγραφα, αντικείμενο της σύμβασης είναι “η πληρέστερη γεωχωρική και διοικητική τεκμηρίωση των εκκλησιαστικών ακινήτων που τηρούνται στο Υποσύστημα Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας (Δ.Ε.Α.Π.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και η εισαγωγή των στοιχείων τεκμηρίωσης στη βάση δεδομένων, ώστε να καταστεί εφικτή η βέλτιστη διαχείρισή τους, και κατ’ επέκταση η βέλτιστη εκμετάλλευσή τους προς όφελος των Κοινωνικών και Προνοιακών Δράσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος”.

Στο Υποσύστημα που φιλοξενείται στο Data Center της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών υπάρχουν ήδη περί τις 13.300 εγγραφές ακινήτων, ενώ με το νέο έργο προγραμματίζεται η τεκμηρίωση περίπου 11.300 εγγραφών εκκλησιαστικών ακινήτων. Τα ακίνητα αυτά δεν αποτελούν το σύνολο της εκκλησιαστικής περιουσίας καθώς στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχουν ενταχθεί όλες οι μητροπόλεις.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι ανέφεραν στο Capital.gr πως υπάρχουν ακίνητα με τίτλους ιδιοκτησίας έως και 100 ετών που ίσως χρειαστούν καινούρια τοπογραφικά και επικαιροποίηση ως προς τους νέους κανόνες εγγραφής ακινήτων. Ο πλήρης φάκελος ενός ακινήτου θα περιλαμβάνει λεπτομέρειες σε φορολογικό, νομικό και εκκλησιαστικό επίπεδο.

Το “συμμάζεμα” έχει να κάνει τόσο με την μετατροπή των αρχείων από hard copy σε ψηφιακά, όσο και με την αντιστοίχιση των στοιχείων που υπάρχουν για ένα φάκελο με την σημερινή κατάσταση ενός ακινήτου.

Πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία καθώς στα εκκλησιαστικά ακίνητα είναι πολύ σύνηθες μια μονή σε κάποιο νησί της Ελλάδας να είναι ιδιοκτήτρια ενός διαμερίσματος ή οικοπέδου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Κάθε ενορία έχει το δικό της ΑΦΜ, ενώ μόνο η Αρχιεπισκοπή έχει 160 ΑΦΜ (χωρίς τα ιδρύματα).

Για τις περιπτώσεις διαφιλονικούμενων εκτάσεων, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι τίτλοι ιδιοκτησίας που έχει στη διάθεσή της η Εκκλησία δεν είναι αμφισβητήσιμοι. Όσο για υποθέσεις καταπάτησης γης που ανήκει σε ενορίες κτλ, έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες και υπάρχει ήδη νομικός φάκελος.

Στόχος η αξιοποίηση των εκκλησιαστικών ακινήτων

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν πηγές της Εκκλησίας στο Capital.gr σχετικά με τους τρόπους που αναμένεται να αξιοποιηθεί αυτή η περιουσία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, τα αιολικά πάρκα ή κτηνοτροφική δραστηριότητα, αν πρόκειται για μεγάλες εκτάσεις. Τα μικρά ακίνητα μπορεί να δοθούν σε αντιπαροχή, να έχουν οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα που να βρίσκει σύμφωνη την Εκκλησία. Από την πλευρά της η Εκκλησία θα συνεισφέρει δίνοντας τη γη/το ακίνητο και θα έχει μετοχική σχέση.

Εναλλακτική αξιοποίηση θα είναι μέσω του θεσμού της επιφάνειας που προβλέπει την παραχώρηση του ακινήτου για 99 χρόνια, ενώ η κυριότητα της γης παραμένει στον ιδιοκτήτη.

Μέχρι στιγμής όπως έχει ήδη γράψει το Capital.gr, έχει ξεκινήσει η αξιοποίηση 38 ακινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου πρόκειται για οικόπεδα στη Βουλιαγμένη, τη Βάρκιζα  και στην Κηφισιά, καθώς και στις περιοχές των Αχαρνών, των Πατησίων και του Μοσχάτου, αλλά και σε κεντρικά σημεία της συμπρωτεύουσας, π.χ. πέριξ του Λευκού Πύργου.

Την ευθύνη και το σχεδιασμό της αξιοποίησης ενός ακινήτου την έχει κάθε ενορία, ωστόσο η πρόταση θα πρέπει πρώτα να πάρει έγκριση από την εκάστοτε κεντρική Μητρόπολη στην οποία ανήκει, δηλαδή να περάσει η πρόταση από το μητροπολιτικό συμβούλιο το οποίο θα δώσει το “πράσινο φως”.

Σχετικά